MUZEJ UBISTAVA

Inspirisani činjenicama da je kuća Svetlane Ražnatović nezaobilazna kulturna stanica đačkih ekskurzija, a da kafana čije je redovna mušterija bio Radovan Karadžić postaje gradska turistička atrakcija, članovi neformalne grupe UMETNIK* odlučuju da u noći Noći muzeja 19. maja 2012. godine sa početkom u 19 časova organizuju javno vođenje kroz MUZEJ UBISTAVA.

 

Javno vođenje podrazumeva dostupnost i otvorenost u nekoliko osnovnih značenja. Muzeji koji su svih ostalih dana zatvoreni za javnost, a samim tim su njihov sadržaj i uloga koju treba da ispunjavaju nedostupni, otvaraju svoja vrata kako bi bar formalno opravdali svoju delatnost. Čak i mnoge druge institucije preinačuju svoje primarne delatnosti u Kulturne kako bi se pridružile praktikovanju instant kulture. Na taj način konzument može uz odličan provod da praktikuje više kulture nego obično u Jednom za to zakazanom danu. Reagujući na prividnu dostupnost odlučujemo da MUZEJ UBISTAVA bude i otvoren muzej i muzej na otvorenom. Uobičajena predstava po kojoj je muzej unutrašnji prostor koji usmerava pažnju na nešto određeno kao vredno u vidu materijalnog umetničkog dela zamenjujemo prostorno neograničenim, običnim i svima dostupnim javnim mestima koja akcentuju atmosferu dešavanja bez prostorne, ali sa određenom vremenskom distancom.

Muzej postaje čitav grad a umetničko delo stanje i to u vidu atmosfere dešavanja koja isijava iz određenog mesta u prostoru obeleženog činom ubistva. Ubistvo kao svakodnevno dešavanje i uobičajena praksa uzima se kao neprimetan lajtmotiv društva čiji se momenti skorašnje istorije posthumno stavljaju u umetnički kontekst postajući njegovi markeri. Iz tog razloga su i odabrana mistična mesta na kojima su se odigrala ubistva ličnosti iz javnog života.

Ubistvo dovodimo u direktnu vezu i sa otvorenošću pojmova Muzeja i Umetničkog dela predlažući mogućnosti za njihovu dopunu, promenu, ako ne i rastakanje. Ukazivanjem na nepostojanje aktuelnih i određujućih karakteristika pojmova, implicitno preispitujemo i prevrednujemo i pojam Umetnosti i pojam Umetnika.

 <div data-configid="6325397/49405808" style="width:900px; height:636px;" class="issuuembed"></div>
<script type="text/javascript" src="//e.issuu.com/embed.js" async="true"></script>